Uspori

utorak, 26. srpnja 2016.

7 zdravih navika koje ne koštaju (gotovo) ništa


Ako ste se ikada našli na nekom forumu ili društvu, pa se pokrenula priča o zdravim navikama, mogli ste primijetiti kako postoje dva tabora.

Prvi je onaj koji tvrdi kako živjeti zdravo uopće nije skupo, jer je to ulaganje u budućnost te kako zdrava hrana i zdrav način života ne koštaju toliko koliko svi misle.

Druga skupina ljudi vjeruje kako je uz prosječan hrvatski budžet nemoguće živjeti zdravo.

Dakako istina je negdje na pola puta. Činjenica je da hrana eko, bio i organskog porijekla košta više nego njeni ekvivalenti u većini trgovina. Također, bavljenje velikom većinom popularnih aktivnosti košta – ako trčite trebate kvalitetne tenisice, ako biciklirate, tu je redovni servis bicikla i manji kvarovi, članarine u yoga centrima koštaju. Uzmemo li u obzir kako velik broj Hrvata živi izvan Splita, Zagreba, Osijeka i Rijeke, jasno je da su dodatno ograničeni po pitanju izbora. Dakako i broj radno aktivnih članova u kućanstvu treba uzeti u obzir.



S druge strane, skloni smo kupovati stvari koje nam nisu potrebne i koje su nezdrave za nas. Cijena nezdrave hrane je viša od cijene zdrave hrane, ali činjenica je i da volimo svoje 'gušte'. Ako su nekome gušt kava u kafiću i kutija cigareta, jasno je da je taj gušt mogao koštati isto, a biti zdraviji.
Ipak postoje stvari koje su (gotovo) besplatne, a koje itekako mogu pomoći u održavanju zdravog načina života.

1. Izađite u šetnju
Hodanje je primarni oblik ljudskog kretanja, i svaki doktor će vam reći kako je šetnja preporučljiva svima. Umjesto da se vozite tramvajem, prošetajte. Ako ne znate kud sa sobom, prošetajte. Pokrenite i napravite krug po kvartu, osjećat ćete se bolje.

2. Popijte čaj
Postoje fantastične mješavine čajeva za spavanje, buđenje, relaksaciju... čak i ako vam se ne piju takve mješavine, popijte čaj umjesto kave ili tablete – mogli biste se iznenaditi učinkom.

3. Ugasite mobitel
I laptop. I tablet. I TV. Oslobodite se potrebe da uvijek budete upućeni u sva zbivanja. Sigurno ste se više puta ulovili kako se dopisujete s nekim dok jednim okom pratite film, a drugim okom igricu. Pustite svoje uređaje da se odmore, a pažnju posvetite sebi i svojim bližnjima.



4. Bacite suvišno 
Jedno od pravila Feng Shuija kaže kako višak stvari u domu povećava letargičnost, umor i osjećaj bespomoćnosti, a osobi se sve teže suočiti u koštac s količinom stvari. Krenite s malim koracima i pospremite jedan ormarić, jednu ladicu ili jednu sobu kako biste razbistrili um i riješili se nagomilanog stresa.

5. Zamijenite nezdravo za zdravo
Uvijek jedete pohano i krumpire nedjeljom? Pokušajte umjesto krumpira napraviti pečeno povrće. Umjesto sladoleda odaberite voće, a umjesto soka popijte običnu vodu s limunom.

6. Meditirajte
Često se čini kako je meditacija vrsta aktivnosti kojom se bave samo istočnjački mudraci koji žive u planinama. Meditacija traži nešto vremena, ali uz pomoć vođenih tutoriala ili čak online meditativnih izazova možete uvesti ovu zdravu naviku u svoj život.

7. Napravite Pozdrav Suncu 
Sunce se u civilizacijama diljem svijeta smatra simbolom života i zdravlja, pa zašto ne biste svakog dana napravili pokoji Pozdrav Suncu. Pozdrav Suncu je vjerojatno najpoznatija vježba joge koja se sastoji od nekoliko elemenata koji se izvode u jednom slijedu, prateći udahe I izdahe. Osim što je odlična za razbuđivanje i zagrijavanje za druge aktivnosti, ako je izvodite sporije može postati vaša mala meditacija.

Share This

Nema komentara:

Objavi komentar

Designed By Blogger Templates | Distributed By Gooyaabi Templates